בס"ד


מס. סידורי:14272

דין ודברים בעקבות הסכם ממון לגירושין

שם בית דין:ישיבת רמת גן
דיינים:
הרב אלגאזי בנציון משה
הרב גולדברג יהודה
הרב ליטמן דוד
תקציר:
התובע והנתבע עשו הסכם ממון עכב גירושין.ישנם כמה טענות משני הצדדים על כך שלא עומדים בהסכם.
פסק הדין:
נושאים הנידונים בפסק:
תאריך: כ"ט אדר תשפ"ה

תיק מספר: 08-פג-2 

תובעת: שרה 

נתבע: אברהם

הנדון: פסק דין בעקבות הסכם ממון לגירושין

1. תיאור המקרה

אברהם ושרה הגיעו לבית הדין בעקבות אי הסכמות בנוגע להסכם ממון לגירושין שערך להם

הרב ש' א' שליט"א. הסכם הממון נעשה על דעתם והם חתמו שיקבלו את הנאמר בו.

להלן טענות הצדדים:

1. אברהם טוען כי על מנת לחלק את כספי הפנסיה חצי חצי בשווה עליו לשבור את כספי הפנסיה, דבר שיגרור גביית מס ע"ס 87,000 ₪, שמחצית מהם הוא תובע משרה. אברהם טוען כי לא יחתום על ״פוי כוח לפיצול הדירה בר' עד אשר שרה תשלם לו סך של 225,000 ₪ (מחצית מכספי הפנסיה) או לחילופין תשלם לו מחצית מהסכום שיגבה על ידי רשות המיסים בעקבות שבירת הפנסיה. 

2. שרה דורשת שאברהם יחתום על ״פוי כח לפיצול הדירה ברמת גן ויאפשר לה לבצע את הפיצול. אברהם, כאמור, מסרב.

3. שרה דורשת להאריך את משך הזמן שניתן לה על מנת לפצל את הדירה. בהסכם הממון ניתנו לה שנתיים, שמתוכן עברה כבר שנה אחת לערך. היא מבקשת הארכה של שנה אחת נוספת, שתעלה סה"כ לשלוש שנים. אברהם אומר כי אם היא רוצה להמשיך לנסות לפצל את הדירה מעבר לשנתיים שניתנו לה בהסכם הממון, עליה לשלם לו את הפער של השכירות בין הדירה הגדולה שניתנה לה לצורך מגורים לאחר הגירושין לבין הדירה שניתנה לו לצורך מגורים לאחר הגירושין.

4. שרה דורשת מאברהם שישלם לה 10% מהשווי של הדירה בנתניה כפי שנקבע בהסכם הממון. סך התביעות שלה בנושא זה עולות ל-22,000 ₪. אברהם טוען כי מעולם לא הבין מדוע ניתן לה בהסכם הממון 10% מהדירה וכי בטיוטת ההסכם מעולם לא הועלתה דרישה כזו מצידה שהיה יכול להתייחס אליה.

5. שרה דורשת שאברהם ישלם לה מחצית מההוצאות ששילמה על מנת להוציא טופס 4 על הדירה ברמת גן. סכום זה ייקבע על פי הקבלות שתמציא שרה לבית הדין.

אברהם טען כי על מה ששרה תמציא קבלות, הוא ישלם כפי המחויב בפסק הדין.

6. שרה טוענת כי על אברהם לשאת בהסעות הילדים כיוון שהתרחק לל'. אברהם טוען כי התרחקותו אולצה מכוח זה שלא ניתנה לו אפשרות ראויה למגורים בהסכם הממון, והסכם הממון למעשה אילץ אותו להתרחק לל'. כמו כן הוא טוען כי התרחקות לל' איננה נחשבת התרחקות, ועל שרה לשאת אף היא בהסעת הילדים.


2. פסק הדין

1. כספי הפנסיה:

בדין שבעולם ערך כספים המושעים או סגורים בתוכניות שונות אין ערכם על פי הסכום המופיע בדוייח אלא על פי שווים העשוי לאחר תשלום הקנסות והמיסים, כמבואר בסוגייא במסכת מכות דף ג עמוד א.

בחוקי המדינה: חקיקת החוק הפנסיה

קופת הפנסיה מתפצלת לשתי קופות פנסיה עבור אחד מבני הזוג, כך שכל אחד מבני הזוג מקבל את כספו ישירות אליו ושולט בו בעצמו. כמו כן, ניתן לקבל הגנה מפני בן זוג עתידי של אחד הצדדים על מנת שלא יגזול את הפנסיה שנקבעה. זוג שמתגרש ומחלק את החיסכון הפנסיוני, אינו חייב לפעול באפיק של חוק זה, זוהי בחירתם. על מנת לדעת אם בחירה באפיק חוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו הוא כדאי, מומלץ להיוועץ בעורך דין ולתאר את פרטי המקרה הייחודי שלכם.

כיום ישנן שתי דרכים מקובלות בכדי לערוך את התחשיב:

הראשונה היא חלוקה מהוונת. דהיינו, בן הזוג שצבר את זכויות הפנסיה משלם לצד השני את הזכויות שנצברו במעמד הגירושין, למרות שעדיין לא הגיע מועד מימוש הזכויות.

לפי חישוב זה בן הזוג שצבר את הפנסיה 'קונה', כביכול, מבן הזוג את מחצית מהזכויות שעליו לשלם לבן הזוג, כשמחד הדבר מקנה יתרון לבן הזוג שצבר את הזכויות בכך שהוא יוכל להשתמש בפנסיה לבדו בהגיע לגיל פרישה, ומאידך הוא נאלץ להוציא הוצאה כבר כעת.

הדרך השנייה היא, רישום של בן הזוג במחצית מהזכויות של בן הזוג שצבר את הזכויות, כך שבן הזוג שמקבל את הזכויות יוכל ליהנות אך ורק כשהוא יגיע לגיל פרישה.

בית הדין מבין בהסכם הממון (סעיף 6 ב) שכספי הפנסיה שיישארו במלואם אצל אברהם, הם התשלום עבור הפיצוי על הדירה שנותרה בידו ללא חישוב הורדה של שיווי הכסף אם היה נשבר כעת. על כן טענתו של אברהם כי הוא נאלץ לשבור את הכסף כעת אינה מתקבלת, ושרה לא צריכה לשלם כסף לאברהם על טענתו זו.

2. חתימה על ייפוי כוח:

לאחר ששרה תקבל טופס 4, אברהם מחויב לחתום על ייפוי כוח והסכמה לפיצול. אל לו לעכב הדבר כלל, אלא לאפשר לשרה לפצל את הדירה.

3. הארכת משך זמן הפיצול:

אברהם לא מוכן לאפשר לשרה להאריך את זמן הפיצול אלא אם כן תשלם לו את פער השכירות. בהתאם לפסק הדין, טענה זו של אברהם צודקת ואם שרה לא תצליח לפצל את הדירה תוך הזמן הנקוב בהסכם הממון, עליה לשלם לו את פער השכירות שבין הדירות עבור כל חודש נוסף שהיא מחזיקה בדירה מעבר לשנתיים שנקצבו לה בפסק הדין. התאריך בו נגמרות השנתיים שהוקצו לפיצול הינו: יום ראשון, י' סיון ה'תשפ"ד, 16.6.2024.

4. תשלום 10% מהדירה בנ':

על אברהם לשלם לשרה באופן מיידי סך של 22,000 ₪, בהתאם להסכם הממון שנערך על ידי הרב ש'.

5.  תשלום מחצית מהוצאות הפיצול:

על אברהם לשלם לשרה מחצית מהוצאות הפיצול המוכחות על ידי קבלות שהמציאה לבית הדין, ועבור כל הוצאה עתידית שתוציא על מנת לפצל את הדירה, ובתנאי שתמציא קבלות המוכיחות את ההוצאה.

נכון לתאריך מתן פסק הדין, סך ההוצאות של שרה עומדות ע״ס 36270 ₪, בהתאם לקבלות שהמציאה לבית הדין בעת פתיחת התיק. על אברהם לשלם לשרה מחצית מסכום זה, העולה לסך של 18,135 ₪.

6. חובת הסעת הילדים בעקבות התרחקותו של אברהם:

בית הדין התייעץ עם עורכי דין ועובדים סוציאליים בתחום המשפחה על מנת להכריע בנושא. אנשי מקצוע אלו מסרו את הדברים הבאים: 'רדיוס מרחק המגורים בקבלת משמורת משותפת משפיעה על הורים גרושים באופנים רבים. אחד מהם הוא מרחק המגורים. מקובל שבמקרה כזה עקב מעברים תכופים של הילדים המרחק הסביר המקסימלי שלא יוגדר כהתרחקות הוא בין 24 ק"מ ל-30 ק"מ, בהתאם לנסיבות.'

בית הדין קובע כי התרחקותו של אברהם מר' לל' איננה עולה על 30 ק"מ, בנסיבות אלה ועל שניהם לשאת באופן משותף בהסעת הילדים מכאן והלאה.

  1. סיכום

לאחר פסק דין זה לא יוכלו הצדדים להמשיך לדון בנושאים אלו ובנושאים המופיעים בהסכם הממון שנערך על ידי הרב ש'.

על הצדדים למלא את כל האמור בפסק דין זה עד לתאריך: יום ראשון, א' סיון תשפייג, 21.5.23.

"והאמת והשלום אהבו"


במותב תלתא הוינא

הרב יהודה גולדברג שליט״א הרב בן-ציון אלגאזי שליט״א הרב דוד ליטמן שליט״א

דיין  אב"ד דיין


תגיות